Galéria

„Tudományos tehetséggondozás a KultúrÁsz Egyesületben” NTP-FTH-15-0004. projektről
A KultúrÁsz Közhasznú Egyesület „Tudományos tehetséggondozás a KultúrÁsz Egyesületben” címmel pályázatot nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett „Fiatal felnőtt tehetségek társadalmi felelősségvállalását elősegítő programok támogatása” pályázati kategóriában, melynek fő célja a fiatal felnőtt tehetségek társadalmi felelősségvállalását elősegítő programok támogatása.

Biciklitúrák
Három bicikli túrát is szervez a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület az Egyetemes egészség projektje keretében. Ebből az első október 11-én volt, amely a Zeleméri templomromhoz vezetett. Tavasszal újabb kerékpáros és gyalogtúrák indulnak.

Csicsergők - heti szakkör
Az Aranykapu Óvodában tartottak heti zenei szakkört 2013 április és június között. A Csicsergők zenei csoportban tartott foglalkozásokon elsősorban a gyerekek zenei- és egyéb művészeti-, előadói készségeit fejlesztették. A szakkör célja az volt, hogy a gyerekeket segítse a személyiségfejlődésükben, a zenei-művészi képességeik kibontakoztatásában. A projekt során a hajdúszoboszlói Aranykapu Óvodába járó gyerekek közül 8-an vettek részt. A foglalkozásokat képzett szakemberek tartották.

Drámapedagógiai témanapok Hajdúszoboszlón
A Hajdúszoboszlói Közgazdasági Szakközépiskola összesen 90 tanulójának tartottak drámapedagógiai témanapokat a KultúrÁsz munkatársai. A 3 napos programsorozat célja az volt, hogy az egészséges életmódot népszerűsítse a fiatalok körében előadások, tréningek során, de színházi produkciót is néztek a résztvevő iskolások.

Egyetemes életmód kurzus a Debreceni Egyetemen
Összesen 30 hallgató vett részt a KultúrÁsz Egészséges életmód kurzusán, amely a Debreceni Egyetemen zajlott a 2013/2014-es tanév őszi félévében szeptember 24. és december 10. között. A kurzus főbb témái a következők voltak: dohányzás és alkoholfogyasztás káros hatásai, veszélyei, a drogfogyasztás veszélyei, tömegsport, versenysport előnyei, egészséges testkép, testképzavarok, anorexia, bulimia.

Életvezetési és pályaorinetációs témanapok Hajdúszoboszlón
Az önismeret jegyében tartottak életvezetési és pályaorientációs témanapokat a KultúrÁsz Egyesület szakemberei Hajdúszoboszlói Közgazdasági Szakközépiskola tanulóinak. A három alkalomból álló témanapok célja az volt, hogy a résztvevőket segítse a személyiségfejlődésükben, a képességeik kibontakoztatásában, valamint a pályaválasztásban. A témanapokon összesen 124 tanuló vett részt 2013 novemberében.

Felkészítő szakmai napok
Március 5-én és április 24-én zajlottak Debrecenben azok a szakmai napok, amelyek az \"Egyetemes tehetség\" program megvalósításában résztvevő szakemberek felkészítését szolgálták.

Filmklub

Grafikaverseny Csökmőn
Összesen 50 iskolás gyerek vett részt azon a grafikai versenyen, amelyet a csökmői Hidas Frigyes Alapfokú Művészeti Iskolában tartottak. A két alkalomból álló vetélkedőt 2013 novemberében rendezték.

Írországi tanulmányút
Dublinba látogattak a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület munkatársai, illetve a szervezet által delegált szakemberek április 2. és 6. között, hogy tanulmányozzák az Írországban működő tehetséggondozási rendszert.

Közösségfejlesztési tréning

Kreatív lurkók 1 foglalkozás
Kreatív kézműves szakköröket tartottak a Lurkó Óvodában 2013. április 12. és június 12. között. A Kreatív lurkók nevű foglalkozás keretében havonta rendezték a szakköröket, amelyeken összesen 20 ovis vett részt.

Második kerékpártúra
A KultúrÁsz Közhasznú Egyesület az Egyetemes Egészség projektje keretein belül három kerékpártúra szervezését vállalta. A második alkalommal, március 26-án a Vekeri tóhoz látogattak el a kerékpározás kedvelői, útközben megpihentek a Bánki Arborétum kilátójánál, valamint a Bánki Tájháznál is.

Menő manók témahét
Többnapos rendezvénysorozatot rendezett a KultúrÁsz a Manókert Óvoda gyerekeinek 2013 októberében. A programok közt volt tehetséggondozó előadás; zenés táncos felvonulás és táncház; zenés interaktív produkció; népi és lovas hagyományokat bemutató műsor; népzenei, nép játékokat bemutató műsor; valamint agyagozás is.

Mihály napi Mesevár vásár
\"Mihály-napi vásárt\" tartottak a Mesevár Óvodában 2013 októberében. A 4 napos rendezvény célja a Mihály naphoz kötődő népi hagyományok, népszokások átörökítése, felélesztése az óvodások családjainak bevonásával. A gyerekek megismerték a vásári népszokásokat és hagyományokat, a Mihály-naphoz fűződő népi hiedelmeket, időjárás jóslatokat, a népi gyermekjátékokat, néptáncokat és különféle népi kismesterségeket.

Pünkösdölő a Mesevár Óvodában
Háromnapos pünkösdi témanapokat rendeztek májusban a Mesevár Óvodában. Az eseményen 60 óvodás vett részt. A témanapok célja a pünkösdi magyar népi hagyományok, népszokások átörökítése, felélesztése volt, a gyerekek családtagjainak bevonásával.

Szavalóverseny Csökmőn
Általános iskolások számára rendeztek szavalóversenyt Csökmőn 2013. április 16-17-én az \'\'Egyetemes nevelés\'\' projekt keretében.

Szavalóverseny Csökmőn 2016
Az Egyetemes nevelés projekt fenntartásának 2. évében az előadó művészetet, a beszédtechnikát, a színpadi gesztusokat fejlesztő foglalkozás zajlott a csökmői Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában 40 diák részvételével két korcsoportban 2016. április 11-12-én.

Tanácsadás a tehetséggondozó programban
Debreceni középiskolások számára tartottak tanácsadást a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület munkatársai és a Debreceni Egyetem szakemberei áprilisban.

Tanácsadás Földesen
A földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Művészeti Iskola 7. osztályos tanulóinak tartottak tanácsadást a KultúrÁsz szakemberei 2013. október és november során. A foglalkozásokon az önismeretről, a hatékony tanulás módszereiről és a továbbtanulási lehetőségekről is szó esett.

Tavaszi kavalkád
Egész napos verseny és más színes-mókás programok várták a hajdúszoboszlói óvodásokat és szüleiket május 17-én. A programok közt volt égethető gyurmafigurák készítése, nemezelés rajzverseny, versmondó verseny, szülői versdramatizálás és táncház is.

Tehetségfejlesztés - felkészítő képzés
A KultúrÁsz Közhasznú Egyesület, valamint az „Egyetemes tehetség” projekt megvalósításában résztvevő szakemberek részére tartottak szakmai továbbképzést június 6-8. között Debrecenben a KultúrÁsz irodájában. A felkészítést Dr. Mező Ferenc, a Debreceni Egyetem Pedagógiai Pszichológiai Tanszékének egyetemi adjunktusa, a Magyar Tehetséggondozó Társaság tagja, a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjának titkára és tagja tartotta.

Tehetségnapok a Debreceni Egyetemen
Háromnapos programsorozatot szervezett 2013. november. 13-15. között a tehetségfejlesztés jegyében a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület a Debreceni Egyetemen. A résztvevő fiatalok előadásokat hallgattak a tehetségük fejlesztésének lehetőségeiről, a legszorgalmasabbak pedig poszterbemutatón ismertethették meg alkotásaikat a nagyközönséggel.

Témanapok a Mesevár Óvodában
Az Egyetemes nevelés projekt fenntartásának 2. évében Kis Karácsony, Nagy Karácsony címmel a hajdúszoboszlói Mesevár Óvoda 23 óvodása vett részt 2015. december 14-16. között a Karácsony témaköréhez kapcsolódó témanapokon. Az ünnepi ráhangolódás jegyében különféle kézműves tevékenységek zajlottak, mint pl. karácsonyi mézes sütése, karácsonyi üdvözlőlap, mézeskalács angyalka készítés, gyertyaöntés.

Ügyes kezek 1 foglalkozás
Az Aranykapu Óvodában zajlott 2013. április 12. és június 12. között az Ügyes kezek 1 foglalkozás. Ennek során hét óvodás vehetett részt kézműves foglalkozásokon, ahol különlegesebbnél különlegesebb alkotások születtek.

Zenetáborban a fiatal csökmői fúvós zenészek
A Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar 40 tagja vesz részt abban a zenetáborban, amelyet Egerszalókon szervez a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület és a Hidas Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola. A 6 napos táborban a zenei próbák mellett változatos kulturális és szabadidős programok várják az ifjú zenészeket.

„Egyetemes nevelés” projekt a fenntartási időszak 2. évében
A KultúrÁsz Egyesület TÁMOP-3.2.13/12/1-2012-0334. projektje fenntartási időszakának 2. éve zárult le 2016.11.26.-án. A fenntartási időszak újabb eltelt egy éve során 6 foglalkozás zajlott le az együttműködő hajdúszoboszlói és csökmői nevelési-közoktatási intézményekben.

„Egyetemes nevelés” projekt a fenntartási időszak első évében
A KultúrÁsz Egyesület TÁMOP-3.2.13/12/1-2012-0334. számú „Egyetemes nevelés” elnevezésű projektjének fenntartása keretében újabb non-formális tanulási alkalmak megvalósulását segítette elő a hajdúszoboszlói és csökmői óvodások és iskolások körében.