Programok
Az ír oktatási rendszert, valamint az Írországban működő tehetséggondozási rendszert tanulmányozták a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület által delegált szakemberek április elején. A tanulmányút célja az volt, hogy a jól működő ír példákat saját tehetséggondozási projektjében is meghonosítsa az egyesület. Az utazást az „Egyetemes tehetség” projekt részeként szervezték.
Egyesületünk második tehetséggondozó projektje

Újabb non-formális alkalmak valósultak meg a KultúrÁsz „Egyetemes nevelés” projektje fenntartási időszakának második évéhez kapcsolódóan.

A KultúrÁsz Közhasznú Egyesület az Egyetemes tehetség című projektje keretében elektronikus szakmai kiadványt készített „Életvezetési tréninggyakorlatok” címmel, amely elérhető a www.kulturasz.hu oldalon, valamint a http://kulturasz.hu/tehetsegpont oldalon.
Az életvezetési kompetenciák fejlesztéséről indított összesen 10 alkalomból álló előadássorozatot a Debreceni Egyetemen a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület. A kurzuson többek között a testmozgás előnyös élettani hatásairól, valamint a káros szenvedélyek veszélyeiről is szó esik. Az előadásokat a témában jártas szakemberek, az egyetem oktatói tartják.
Három tehetségponttal is együttműködési megállapodást írt alá a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület a tehetséggondozás területén. A megállapodás célja, hogy a szervezetek együttműködve, szakmai tudásukat összeadva minél hatékonyabban tudják felfedezni és gondozni a tehetséges fiatalokat.

A KultúrÁsz Egyesület TÁMOP-3.2.13/12/1-2012-0334. számú „Egyetemes nevelés” elnevezésű projektjének fenntartása keretében újabb non-formális tanulási alkalmak megvalósulását segítette elő a hajdúszoboszlói és csökmői óvodások és iskolások körében.
Háromnapos programsorozatot szervezett a tehetségfejlesztés jegyében a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület. A résztvevő fiatalok előadásokat hallgattak a tehetségük fejlesztésének lehetőségeiről, a legszorgalmasabbak pedig poszterbemutatón ismertethették meg alkotásaikat a nagyközönséggel.
A minél magasabb szakmai színvonalú tehetséggondozás érdekében folyamatos szakmai tanácsadáson és konzultáción vesznek részt a KultúrÁsz Egyesület azon munkatársai, akik az Egyetemes tehetség projektben tevékenykednek. A foglalkozásokon kifejezetten a fiataloknak történő segítségnyújtásról esik szó.
Két debreceni tehetségpontnál, az Életvonal Alapítványnál és a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesületnél hospitáltak a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület azon szakemberei, akik közreműködnek az Egyetemes tehetség projektben. A hospitálások célja a jó gyakorlatok megismerése és a kapcsolatteremtés volt a minél hatékonyabb tehetséggondozás érdekében.
Az önismeretről, a hatékony tanulás módszereiről és a továbbtanulási lehetőségekről tartanak tanácsadást földesi általános iskolásoknak a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület szakemberei. A programokon csaknem 30 fiatal vesz részt az Egyetemes tehetség projekt részeként.Két bicikli túrát is szervez a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület októberben. Október 11-én a Zeleméri templomrom, október 18-án pedig a Kráter tó a cél.A Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar 40 tagja vesz részt abban a zenetáborban, amelyet Egerszalókon szervez a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület és a Hidas Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola. A 6 napos táborban a zenei próbák mellett változatos kulturális és szabadidős programok várják az ifjú zenészeket.
Az önismeretet fejlesztő, valamint a továbbtanulást segítő foglalkozások is lesznek abban a táborban, amelyben a Hajdúszoboszlói Közgazdasági Szakközépiskola összesen 20 diákja vesz részt júliusban. A tábort a KultúrÁsz Egyesület ’’Egyetemes nevelés’’ programja keretében szervezik.A tehetséges fiatalok minél hatékonyabb fejlesztése érdekében továbbképzésen vesznek részt a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület munkatársai és az „Egyetemes tehetség” projekt megvalósításába bekapcsolódó egyéb szakemberek. A továbbképző foglalkozásokat júniusban tartják.Az egészséges életmódot népszerűsítik a hajdúszoboszlói fiatalok körében azok a tréningek, előadások és egyéb színes programok, amelyeket a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület szervez. Az eseményeket a hajdúszoboszlói Közgazdasági Szakközépiskolában rendezik április és június között.
Óvodások számára indított tehetség- és képességfejlesztő foglalkozásokat a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület az Aranykapu Óvodával együttműködve Hajdúszoboszlón. A szakkörökön a rajz- és képzőművészeti, valamint a zenei tehetségüket tudják fejleszteni és kibontakoztatni a gyerekek.Több mint félszáz általános iskolás fiatal vett részt azon a szavalóversenyen, amelyet Csökmőn rendeztek április 16-án és 17-én. A vetélkedőt a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület „Egyetemes nevelés” projektje keretében rendezték.Középiskolások számára kínál továbbtanulási tanácsadást a KultúrÁsz Közhasznú egyesület. A szolgáltatás során az egyesület szakemberei, valamint a Debreceni Egyetem oktatói válaszolnak a fiatalok kérdéseire.
Debreceni középiskolás fiataloknak tartottak tanácsadó foglalkozásokat a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület szakemberei, valamint a Debreceni Egyetem oktatói. A programok során elsősorban a fiatalok pályaválasztását segítették. A tanácsadás április és május folyamán zajlik.Újabb EU-s projektet indított áprilisban a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület. Az „Egyetemes tehetség” után elindult az „Egyetemes nevelés” program is, szintén az Európai Unió támogatásával. A projekt során szervezett programok hozzájárulnak a tehetséges fiatalok felkutatásához és képességeik fejlesztéséhez is. Szakmai napokon készítették fel a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület munkatársait és szakembereit arra, hogy a szervezet tehetségponttá váljon. A márciusban és áprilisban zajlott felkészítések azt a célt szolgálják, hogy minél hatékonyabban tudják felkutatni és gondozni a fiatal tehetségeket.