Bemutatkozás

Köszöntjük a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület tehetséggondozó projektjének, az "Egyetemes tehetség" programjának honlapján! Weblapunk célja a projekt, valamint az annak során megvalósult programok bemutatása, valamint egyéb aktualitások és hasznos tudnivalók közzététele.  

Az "Egyetemes tehetség" programot 2013 februárjában indította a KultúrÁsz Egyesület a debreceni és Hajdú-Bihar megyei középiskolások továbbtanulásának segítésére. A projektben elsősorban a 11. és 12. osztályba járó, kiemelkedő képességekkel rendelkező fiatalok felkutatása és segítése a cél. A programba a Debreceni Egyetemen oktató szakemberek is bekapcsolódnak, akik nemcsak a továbbtanuláshoz nyújtanak gyakorlati tanácsokat, hanem a készségek fejlesztését és az önszerveződést segítő tréningeket is tartanak a fiataloknak. A projekt részleteiről és aktualitásairól ez a honlap ad folyamatos tájékoztatást. 

Az „Egyetemes tehetség” projekt az Európai Unió támogatásával, a TÁMOP-3.4.4/B-11/2-2012-0012 program keretében valósul meg. A támogatási időszak: 2013. február 01 - 2014. január 31. A megvalósításra elnyert összeg 9.973.999 Ft.

Aktuális: Regisztrált Tehetségponttá vált a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület!

Az Egyetemes tehetség projekt részeként immár hivatalosan is regisztrált Tehetségpontként működik tovább a KultúrÁSz Egyesület. Tehetségpontként elsősorban tanácsadásokat, pályaorientációt nyújt, valamint személyre szabottan mutatja be a lehetőségeket és az információkat a tehetséges fiatalok számára. Ugyanakkor összegyűjti és tematizálva felajánlja az ország és a határon túli térség tehetséggondozással foglalkozó szervezetének szolgáltatásait.

A Tehetségpontot a tehetséges fiatalokért tenni akaró és tudó helyi közösség képviselői és/vagy szervezetei alapíthatnak. A Tehetségpontok a saját településük, régiójuk minden hozzájuk forduló fiataljának információt és segítséget nyújtanak. A munkájukat önkéntes segítőként pedagógus, pszichológus és informatikai szakember is segíti. 
A regisztrált Tehetségpontok feladatai a következők:
- folyamatosan figyelemmel kísérik és a térség kiemelkedően tehetséges fiataljait
- eljuttatják a tehetségsegítéssel kapcsolatos információkat a Tehetségpontok országos hálózatába, így a többi Tehetségponthoz
- folyamatosan bővítik a saját emberi és anyagi forrásaikat (mentorok, tutorok, támogatók, stb.)
- folyamatos párbeszédet tartanak a saját helyi környezetükkel (helyi döntéshozók, civil közélet, helyi PR lehetőségek, adott esetben a tehetséges fiatalok számára megnyíló lehetőségeket helyben koordináló helyi Tehetségsegítő Tanács alakítása)
- részvétel az országos PR-munkában, annak helyi megjelenítése (Tehetségnapok szervezése);
- helyi sajátos funkciók (például kisebbségek tehetséggondozása; helyi földrajzi vagy szociológiai adottságok kihasználása.) (forrás: www.geniuszportal.hu)

A KultúrÁsz Közhasznú Egyesület Tehetségpont regisztrációs száma: TP 131 001 102